Chystá sa veľký coming out futbalistov, bude sa týkať aj špičkových klubov

Dúhová vlajka. Zdroj: Imago

Chystá sa veľký coming out futbalistov, bude sa týkať aj špičkových klubov

ŠPORT.sk • SITA • 24. apr 2024 o 13:34
Skupina profesionálnych futbalistov sa údajne plánuje 17. mája kolektívne prihlásiť k homosexuálnej orientácii. Ide o súčasť dlhodobej iniciatívy, ktorá má pomôcť gayom medzi hráčmi, rozhodcami a funkcionármi odhaliť svoju sexualitu.

Plánovaný sociálny projekt sa nazýva Sports Free, v rámci neho bude už v najbližších dňoch dostupná online platforma, pomocou ktorej môžu jednotlivci urobiť tzv. coming out. Informáciu priniesol britský portál SportBible.

Autorom iniciatívy je bývalý nemecký futbalista Marcus Urban, ktorý sa ešte v roku 2007 prihlásil ku komunite gayov. V súčasnosti pracuje ako športový psychiater. "Sedemnásty máj je dňom ponuky. Verím, že sa pod krídlami kolektivity prihlásia všetci, ktorí by to radi urobili. Viem, že aj medzi futbalistami pôsobiacimi v profesionálnych kluboch je pomerne veľa takto orientovaných osobností,“ povedal Urban a dodal, že súčasťou projektu bude aj dokumentárny film s názvom Hide and Seek, ktorý bude sledovať jednotlivé procesy hráčov.

Hra trvá ešte
Už len jeden krok!Ak chcete pokračovať v hre je potrebné sa registrovaťChcem sa registrovať

Máte už konto? Prihláste sa

Nemecké kluby Borussia Dortmund, Union Berlín, St.Pauli, Freiburg či Stuttgart dokonca tento projekt finančne podporujú. Práve v Stuttgarte odohral podstatnú časť kariéry azda najznámejší futbalista, ktorý o sebe povedal, že je gay - Thomas Hitzlsperger. Aktuálne 42-ročný bývalý reprezentant Nemecka tak učinil pred desiatimi rokmi, v čase pôsobenia v anglickom klube Aston Villa. "Mnohí sa domnievali, že to spustí lavínu a budú ho nasledovať ďalší, no nestalo sa to,“ doplnil Urban.

"Okolo futbalu stále existuje akýsi zvyk, že táto hra je o sile, dominantnosti, boji, agresivite, číže o silne mužských stereotypoch. Nie je preto náhoda, že homosexualita sa stala v mužskom futbale obrovským tabu, zatiaľ čo v ženskom profesionálnom futbale to je iné,“ vysvetlil Urban a doplnil: "Nemyslím si, že treba ešte čakať. Veci v spoločnosti nabrali istý smer, ktorý všetko zdynamizoval. Takže nemám pocit, že je potrebné na niečo čakať a zapierať časť svojej identity,“ uzavrel športový psychológ.